Laux József – 80

“Én nem kicsit, hanem nagyon haragudtam Rá”  – mondta Laux József egy 1984-ben készült, nem publikált interjúrészleteben Bartáról, annak távozása kapcsán.  A két zenész aki a Bárzene című csodát 1973-ban  kettesben szalagra játszotta, 1976-tól 1982-ig egy városban élt, de nem ápolt baráti kapcsolatot egymással.

A Nagy, a Kicsi, az Indián és az Artúr. És a Kicsi trikóján 1976-ban még mindig: Barta.

Barta arcképe Laux trikóján – akár szimbólumként is

Nagyvári László fenti grafikája, az 1976-ban,  Barta távozása után két évvel készült Locomotiv GT V. album betétlapján szerepel. A csoportkép az egy évvel korábbi lp, a Mindig magasabbra hátsó borítója fotóinak stilizált együttese.  Azaz a grafika a Barta távozása utáni első album borítófotói alapján készült szubjektív interpretáció. Amiben a készítő szerint ott van Barta helye.

Soha egyik LGT tag nem beszélt arról, hogy lett volna előjele annak, hogy Laux lesz a következő, aki távozik. Ráadásul ugyanoda, ahova Barta.  Az sem lehet tudni, Nagyvári László miért éppen az Ő figurájával kombinálta össze Barta arcképét.

A kép azonban nem is lehetne beszédesebb. Barta ugyanis ezen, az utolsóként Lauxxal készített LGT van lemezen utoljára még mindig jelen. van. Legalább is zenei, vagy eszmei örökségét tekintve.

Egyrészt, mert a negyedik oldalon hallható egyvelegben több elhangzik az eredetileg Vele készült dalok közül. Mint például az Ülök a járdán, a Segíts elaludni, a Várlak.

1971-76: “.. a zene kell”, 1977-: ” a dal a miénk”

Másrészt, mert ezzel a lemezzel zárul le az eredeti Locomotiv GT pályája. Az ötödik hazai albummal, ami a Laux közreműködésével készült utolsó LGT lemez, lezárul az LGT első korszaka.

Az 1971-ben alakult Locomotiv GT-t egy akkori, a legjobbnak vélt magyar popzenészekről szóló szavazás győztesei hozták létre. Tartalmi szempontból azért, hogy egymást inspirálva, együtt csináljanak olyan zenét, amit csak azonos kaliberü alkotók tudnak létrehozni. Ennek volt a terméke a Kenyéren és vizen, a Lincoln Fesztivál Blues, a Tengelykezú félember.

Az 1976-ig működő Locomotiv GT ambíciója, noha ez az utolsó két évben kiderült, hogy ez egyre kevésbé reális,  a nyugati piacon való befutás volt.

Az 1977-től dolgozó zenekar már más célokkal működik majd, Presser Gábor vezetésével, Solti Jánossal  és Dusán csatlakozásával az akkori itt és mostról,  írnak általános, vagy személyes kommentárokat. Ami majd 1980-ban a Loksi albumon éri el a csúcsát,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük