50 évvel az Ozark után ismét: Sedalia Missouri

Ozark Music Festival, Sedalia Missouri, 1974 július.  Az amerikai turné legnagyobb szabású koncertje. Kézenfekvő: egy újabb Bartához kapcsolódó zarándokhely. A jövő szeptemberi ötvenéves jubileumi Mozark Fest nevű fesztivál adja az alkalmat.

Sedalia Missouri – 1974: Ozark, 2024: Mozark.

1974: katasztrófasújtotta terület

“Soha többbé zenei fesztivál!’ fogadták meg a környék lakői, miután katasztrófasújtotta területté nyilvánították lakóhelyüket, azt követően, hogy a tervezett 200 000 ember helyett mintegy 350 000 jelent meg e helyszínen. Jeggyel, vagy anélkül. Annak minden következményével.

Az LGT tagjai  több helyen elmondták élményeiket arról, amit az amerikai emlékezők egyszerúen “Szodoma és Gomorra” megjelöléssel aposztrofáltak.  Arról, ahogy amíg a Nemzeti Gárda be nem avatkozott, kihasználva, hogy minden rend felborult, számos tiltott és néhány kétségtelenül veszélyes dolog mindenféle rendfenntartás nélkül folyt. Miközben a színpadon az Eagles, az Aerosmith és az America játszott.

Az Ozark Music Festival, a hetvenes évek legnagyobb méretű koncertje, a Somló és Presser által többször felidézett konkrét események alapján ítélve valóban rászolgált  a nem túl hízelgő  címkére.

2024: remélhetően szolídabban

Az ötvenéves jubileumra idōzített Mozark Fest nevet kapott fesztiválra 50 000 látogatót várnak a szervezők. És tekintve, hogy a múltidéző programot a 70-es évek mániákusainak szánják, a közönség többsége várható életkora folytán nyilván decensebb lesz a publikum viselkedése mint fél évszázaddal ezelőtt.

Legalább is ebben bízhatnak Sedalia Missouri lakói és városvezetői, akik az egykori fogadalom ellenére belementek az újabb fesztiválba.

Majd kiderül.

A háromnapos belépőjegy mindenesetre már megvéve, a szállás pedig lefoglalva. Úgyhogy elég nagy az esélye annak, hogy az egyik azon 50 000 közül aki itt némi időt a 70-es években kíván tölteni, LOCOMOTIV GT feliratú trikóban fog járkálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük