Barta József (1919-1974)

” – Barta Józsefet a Fővárosi Egészségnevelési Központ munkatársát, aki három évtizeden át fáradhatatlanul munkálkodott a budapesti egészségügyi felvilágosítás és nevelés érdekében, csütörtökön a Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára.” (Népszava, 1974. február 8.)

Magyar Nemzet, 1974. február 6.

“Az a szörnyű nap…”

Így emlïti Barta 1975-ben az egyik, màr nyilvánosságra hozott kazettás levélrészletben azt a január 31-ét, amikor Édesapja a Kútvölgyi kórházban többhónapos kezelés után elhúnyt.

Szigorú  és következetes ember

Barta József neve és alakja rendre előkerül a zenészbarátokkal és kollégákkal folytatott beszélgetések során.

A Syconor tagok mint szigorú, következetes embert jellemzik. “Féltünk Tőle” – fogalmazott egyikük.

Közismert történet, hogy a Syconor egyik koncertje előtt megjelent, kettétörte Barta gitárját, és kijelentve, hogy “a Tomi nem megy sehova!” betuszkolta egy taxiba Bartàt.

Apa és szakember

Presser viszont mint kedves, jovális alakot vázolta, többek között hármuk közös strandolásaira visszaemlékezve.

“Vidám, jó humorú ember volt” – jellemezte  a (valódi) rokonok egyike.

A fennnmaradt és az interneten látható fotókon amiken Barta József látható,  mint rokonszenves, komoly, a családjàt óvó Apa nèz az emberre. Valahogy azonban még többet mondanak el Róla azok a felvètelek, amiket feleségéről és fiáról maga készített. Szeretetet és a szerettei szeretetreméltóságàt làttató pillanatfelvételek.

Munkaterületének elismert, komoly szakembere volt.

Egészen biztos hogy Barta kiváló szóbeli kifejezőkészsègét Neki köszönhette.

Jó lenne, ha objektív módon nyilvànosságra kerülnének a fenmmaradt dokumentumok élettörténetéről. Arról, hogy milyen ember volt. Mint dolgozó ember és odaadó családapa.

Mindössze 54 évet élt. És az embernek időnként eszébe jut, hogy vajon elvesztettük volna-e korán Barta Tamást, ha Ő nem vesztette volna el korán Barta Józsefet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük