Az ötven évvel ezelőtti július 7.-én már tudta hogy nem jön haza

26 éves volt 1974 július 7-én. Már túl volt az amerikai turné felén.  Mint később az Édesanyjának írott levelében közölte, a turné felèn határozta el hogy nem jön haza.

“Show me. how you do it, show me how you do it now, oh gimme your love!” – a cleveland-i címlapfotót látva szinte hallani a Szeress nagyon amerikai koncertváltozata lezárását.

1974 július 7.-re már…

1974 július 7.-re már bejárta a zenekarral a keleti-part és a tavak környéke legnagyobb városait.  Ekkorra már kiderült, hogy a legtöbb szám, amire az amerikai közönség vevő, az Ő szerzeménye. Az Ő énekével.

A Back Home-ot ekkorra már felváltotta már a műsor elején a Gimme Your Love.  Aminek a végére már odakerült az a felszabadult “Show me, how you do it, show me how you do it now” amit nyilvánvalóan az amerikai közeg inspirált. És a Hey Get the Feeling bevezetése elé is odaillesztette –  hármat lehet találgatni miért – elsőszámú kedvence, Chuck Berry szerzeménye a Carol introját.

Eddigre már látta, hogy hogy néznek Rá Amerikában. Nem csak a koncerteken”bámulva, a csajok”, ahogyan Somló sokszor elmondta. Hanem általában úgy ahogy ott tekintenek az idegenből érkezett valakire, aki fiatal, tehetséges, intelligens és kommunikatív. És ha valóban fiatal is, a második kérdés amit azután hogy “Where are you from?” feltesznek, az hogy “So are you going to stay here?”

1974 július. 7-én a születésnapját már Los Angeles-ben ünnepelhette, öt év után viszontlátott barátjával, Tóth Józsival, a Hungaria első dobosával. És Carol Ann Russin-nal a Jimmy Miller Productions a zenekarral utazó munkatársával.

Ötven évvel később

Most, ötven évvel később ez a július 7. más mint a többi. Bizonyára mert hetek óta ezzel az 1974-es nyárral van elfoglalva az ember és  újraolvasva az egykori forrásokat szinte a zenekarral utazik a fejében. És azért is, mert valamiért éppen most talál több eddig ismeretlen forrást a turnéről. A neten ottani rádióssal ismerkedik meg, aki azon a nyáron ott volt a Rush-sal és a ZZ Toppal adott koncerten és Locomotiv GT-t játszott a állomása által promotált cleveland-i koncerten. És aki elfelejtett, ismeretlen információkat talál a saját archívumában, és oszt meg.

Például kiderül, hogy a sajtó ugyan Cleveland-ben az egyik legnépszerúbb ottani zenei lap sárba tiporta a Locomotiv GT lemezét, és koncertjét, másodosztályú amerikai boogie-nak nevezve annak zenéjét. A Bachman Turner Overdrive és a Mick Jagger címlapfotójával megjelenő két száma között azonban –  a véletlen folytán  Barta születésnapját követő  – aktuális száma címlapján mégis az Ő fotóján szerepeltette.

Pontosan három héttel a lap megjelenése után, a turné végeztével Barta titokban házasságot köt majd  Carollal.

De erről majd később…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük