Kronológia 1975 – 1982

1975

 • január
  – január 21.
  Az ABC Records Los Angeles-ben elkészítteti a Bartával utolsó munkaként felvett, All Aboard című Locomotiv GT album próbanyomatát. A lemez dobozban marad. Barta itt szereplő The Real Me és Let’s Teach All The Children című számai máig kiadatlanok.
A képen az All Aboard című Locomotiv GT album próbanyomatának dokumentuma látható, a lemezen szereplő dalok címével.
Az LGT All Aboard című kiadatlan albuma próbanyomatának dokumentuma.
 • – január 31.
  Barta József halálának első évfordulóján Barta és Carol egy los angelesi templomban gyertyát gyújt emlékére.
  Ugyanezen a napon Budapesten Bara István első fotósession-je az új összeállitású LGT-vel, a Magyar Távirati Iroda (MTI) képes híradója számára. Az ebben szereplő szöveg arról tudósít, hogy a zenekar újabb nyári amerikai turnéra készül. Karácsony János egy későbbi visszaemlékezése szerint a tervek között szerepelt, hogy Barta csatlakozik az együtteshez az amerikai turnén.
 • március 14.
  Laux József és Adamis Anna a Magyar Ifjúság című hetilapban az LGT megújult stílusáról beszél. A megújulás egyik tényezőjeként szólnak arról, hogy Karácsony János a zenekar “előző gitárosát tehetségesen pótolta”. Az LGT nyári koncerttervei között mindössze egy magyarországi turnét említenek.
 • június
  – június 1.
  Az Ifjúsági Magazinban Laux József beszél az LGT nyári turnéterveiről. A nyáron Magyarország nagyvárosaiban lép fel az együttes.
  – június 27.
  Barta interjút ad a Los Angeles-ben megjelenő Új Világ című magyarnyelvű lapnak. Ebben többek között terveiről, disszidálásának okairól, és a rockzene magyarországi helyzetéről, annak fogyasztási szokásairól beszél. Kizárólag pozitív megközelítéssel. Annak okaként hogy Amerikában folytatja életét, a magyarországinál magasabb szintű szakmai ambícóit, és Carollal való találkozását jelöli meg. A lap megemlíti, hogy Barta gitártanítást vállal.
 • augusztus
  A Magyar Ifjúság élcelődő írást közöl arról, hogy a cikkíró röviddel azelőtti amerikai útja során nem tapasztalta, hogy Bartát “Amerika legjobb gitárosai között tartják nyilván”, és hogy csupán annak gitártanításról szóló hirdetésével találkozott ottartózkodása során.
 • szeptember
  Mindig magasabbra címmel megjelenik az LGT negyedik magyarnyelvű albuma. A lemezen két korábban Bartával készített dal szerepel. Az album címadó dalának alapja nagyban megegyezik azzal a részlettel, ami az 1974-es san franciso-i Keystone klubban adott koncertfelvételen hallható, és ami majd az LGT 1983-as, Azalbummm! című koncertlemezén 1 kocsi jön címmel lát napvilágot.
 • október
  Az LGT Prágában készít angolnyelvű albumot. A nyolc számot tartalmazó, első kiadásában cím nélkül, majd Motor City Rock címmel újrakiadott lemez egy kivétellel korábban Bartával készített dalokat tartalmaz.
 • november
  A Nemzetközi Koncertigazgatóság (Interkoncert) delegáltjaként négy év utan ismét az LGT-t  vesz részt Magyarország képviseletében a tokioi World Popular Song Festival-on. Laux József hazatérését megelőzően New York-ba repül, hogy a zenekar amerikai ügyeinek folytatásáról tárgyaljon.
 • Barta az év folyáman stúdiózenészi munkákat vállal, valamint egy steak-house zenekarában játszik. Később kisebb klubok zenekaraiban lép fel, illetve Johnny Rivers énekest kiséri. Egy alkalommal Aretha Franklin együttesében is szerepet kap.

1976

 • január
  Az LGT Lengyelországban koncertezik, és a fellépéseket helyi lemezcégek rögzítik. A felvételek a  Locomotiv GT in Warsaw című albumon, valamint két kislemezen látnak napvilágot.  Köztük négy dal, amely akkor íródott, amikor Barta az együttes tagja volt.
 • február
  Közel a
   Naphoz címmel megjelenik Kovács Kati és az LGT második közös albuma. A lemezen a Los Angeles-ben Bartával felvett How You’re Doing Man című szám magyar változata El ne hagyd magad címmel szerepel.
 • november
  Megjelenik az LGT V. című lemeze. A dupla lp negyedik oldalán egy egyveleg részeként több korábban Bartával készített dal hallható. Felkerül többek között a lemezre a Várlak című Presser szerzemény, ezúttal gitárszóló nélkül. A lemez betétlapján  Nagyvári László grafikája szerepel, amely a Mindig magasabbra album egyik borítófotója alapján készült. A grafikán Laux József trikóján Barta arcképe látható. (Laux a lemez megjelenésekor már Amerikába távozott. Los Angeles-ben telepedik le. Barta és Laux nem ápolnak majd baráti kapcsolatot.)
 • A férje halála óta egyedül élő özvegy Barta Józsefné társra talál Füredi László, magasrangú rendőrtiszt személyeben.
 • Miután  zenészi próbálkozásai nem hozták meg a várt eredményt, Barta telefonos üzletkötőként munkába áll egy papír- és írószerekereskedelemre szakosodott, magyar emigránsokat foglalkoztató vállalatnál.

1977

 • Bartát disszidálása miatt kétévi börtönbüntetésre ítélik. A büntetés elévülési  ideje öt év. Szerepel az ítéletben teljes vagyonának elkobzása is. A teljes vagyon egy Volkswagen gépkocsiból áll. Barta jogdíjait zárolják. A Magyar Rádió továbbra is játssza szerzeményeit, többek között a Rádióújságban nevével publikált szerkesztett műsorokban. A gyakorlat szerint az így felhalmozódott jogdíjat a Magyarországról disszidált szerzők rendszerint a disszidálás elévülése után, hazalátogatásukkor veszik fel.
 • augusztus
  Barta meghívja Édesanyját Los Angeles-be. Miután a Belügyminsztérium az útlevélkérelmet elutasitja, Füredi László segitségenek köszönhetően, a belügyminiszer méltányossági okokból útlevél kiadását engedélyezi számára. Özvegy Barta Józsefné az év végén elutazik Los Angelesbe, ahol hónapokon át tartózkodik. Ottléte során együtt tölti a karácsonyt Bartával és Carollal. Részt vesz a dél-kaliforniai magyar emigráció közéletében, amelynek Barta időközben aktív tagja lett. Barta és Carol a közeli üdülővárosba, Palm Springs-be is elviszik.

1978

 • Fekete Gábor, a ZéGé, a Hungaria és a Skorpió együttesek egykori dobosa, aki hét évvel korábban Barta ajánlására került a Hungariaba, Londonbol Los Angeles-be költözik. 1976-ban hagyta el Magyarországot. Barta élete hátralévő részében annak egyik legközelebbi barátja lesz.
 • Barta és Carol házat vásárol Los Angeles Arleta nevű városrészében.

  1979

 • február
  Locomotiv GT Aranyalbum címmel dupla válogatáslemezt jelentet meg a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV).  Az albumon az első ót magyarnyelvű LGT nagylemez dalaiból készült válogatás szerepel, azonban Barta, Frenreisz és Laux egyetlen szerzeménye sem. A borítón a lemezen hallható első három  LGT formáció fotója nem kap helyet, és felvételeken játszó zenészek nevét nem tüntetik fel.

1980

 • Az LGT koncertprogramjába bekerül Barta és Presser közös 1973-as szerzeménye, a Gyere gyere ki a hegyoldalba egy részlete. A dalrészlet az újonnan készült Szentimentális rock and roll című szám betétjeként hangzik el.
 • Özvegy Barta Józsefné feleségül megy Füredi Lászlóhoz. Barta és Carol üdvözlőlapon gratulál az esküvőhöz.

1981

 • Az év folyamán Carol elköltözik a közösen vásárolt házból. Barta élete hátralévő részében külön élnek, de nem válnak el. Carol később özvegyként, élete végéig megtartja a Barta nevet.
 • Barta találkozik Füzesi Ágival, egy kaliforniai házaspár lányával. Kettőjük között komoly, Barta élete végéig tartó kapcsolat jön létre. Közös zenehallgatásaik során Magyarországon készített lemezeit is megismerteti Vele.
 • december 30.
  Barta a munkahelyén szerzett tapasztalaitai önálló hasznosítasának szándékával saját vállalalatot alapít, American Wholesale Office Supply Incorporated  néven.

1982

 • február
  – február 11.
  Az LGT  aranylemezt vesz át az előző évben több mint 100 000 példányban eladott Loksi című nagylemezéért. A Hungaria együttes is ebben az elismerésben részesül két legutóbbi albumáért. Barta mindkét egykori zenekara első ízben mondhat magáénak ilyen eredményt fennállása kezdete óta.
  – február 16.
  Bartát háza nappalijában holtan találja egy ideiglenesen ott lakó egyik barátja.  Miután a  rendőrséget értesíti, a területileg illetékes rendőri iroda két munkatársa érkezik a helyszínre. A halál okaként “lehetséges gyilkosság” szerepel a jelentésükben. Barta környezetének időközben a helyszínre érkezett több tagját – az elkövetkező időben ismételten –  kihallgatják, és ennek során  hazugságvizsgáló gépet is alkalmaznak, célzott kérdéseket megfogalmazva.  A rendelkezésre álló rendőrségi dokumentációban nem szerepel semmiféle olyan információ, amely szerint bárkit gyanúsitottként kezeltek, vagy jelöltek volna meg.
  – február 18.
  Boncolása Los Angeles megye Department of Medical Examiner-Coroner nevű részlegében. A jegyzőkönyvben a halál okaként “öngyilkosság” szerepel.
  – február 20.
  Kiállítják Barta halotti bizonyítványát. A dokumentum a halál közvetlen oka és “specifikus” oka  megjelölésére szolgáló részeinek tartalmi kitöltését elhalasztják. Erre mintegy két hónappal később, egy április 5.-i keltezésű kiegészítő íven kerül sor. Ezen közvetlen okként “lövött mellkasi seb”, specifikus okként pedig “öngyilkosság” szerepel.
  – február 23.
  Hamvasztása a Los Angeles Compton városrészében található  Abbey Crematorium-ban. Hamvainak kiszórásáról röviddel később Carol gondoskodik.
  – február 25.
  A Magyar Televízió Pulzus című popzenei műsorában Dusán Sztevanovity, a program egyik műsorvezetője közli, hogy Bartát Los Angeles-ben több lövéssel megölték. Dusán ekkor fél évtizede az LGT szövegírója, és Presser Gábor legközelebbi munkatársa. Megemlékezésként az Ő még csak most 14 1973-ban készült klipjét játsszák le.
  – február 27.
  Búcsúztatása a hollywood-i Magyar Református templomban. A szertartás után barátai külön megemlékezést tartanak Barta egyik kedvenc kávézójában.
 • július
  Barta hagyatékának tárgyalása.
 • október
  Az MHV ismét megjelenteti a Bummm! és a Kovács Kati-LGT albumokat, Barta két utolsó,  Magyarországon készített nagylemezét.
 • december
  A kor egyik popzenei rovatát tekintve legolvasottab hetilapja, a Pesti Műsor, az 1982-es év legfontosabb eseményeiről szóló visszatekintésében szerepel Barta halála, illetve annak egy héttel későbbi magyarországi bejelentése.
A képen a Pesti Műsor 1982 eseményeiről szóló áttekintésének első része.
A közeg, amiben Barta Tamás emléke mindössze rövid hírt érdemelt.  (Pesti Műsor, 1982, december 15.)

(H.I.)